Nieuws

  Hieronder treft u een overzicht van al ons eerder geplaatste nieuws.

  Prijsdaling bestaande koopwoningen toegenomen

  Prijsdaling bestaande koopwoningen toegenomen

  21 januari 2010, 11:08 | ANP
  DEN HAAG (AFN) - De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in december gemiddeld 5,3 procent lager dan in december 2008. De prijsdaling is, na drie maanden waarin deze afnam, weer toegenomen. In november waren de huizen 4,7 procent goedkoper. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.
  Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in december 2008, blijkt uit de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. De prijsdaling van appartementen was met 4,3 procent het kleinst. Duurdere woningtypen zoals twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen daalden met respectievelijk 6,1 en 7,2 procent het meest in prijs.
  De prijzen waren in alle provincies lager dan een jaar eerder. De grootste daling deed zich voor in Friesland en Noord-Brabant, waar koopwoningen 6 procent goedkoper waren. In Groningen was de prijsdaling met 3,7 procent het kleinst.
  Van eigenaar wisselen
  Ruim 15.000 bestaande woningen wisselden in december van eigenaar. Dat is 8 procent minder dan een jaar eerder, maar 55 procent meer in vergelijking met november. Die maand registreerde het Kadaster registreerde een kleine tienduizend verkochte woningen.
  Over heel 2009 zijn in totaal 127.000 woningen verkocht. Dat is nog altijd 30 procent minder dan in 2008, toen 182.000 transacties plaatsvonden.
  De gemiddelde koopsom laat in vergelijking met november wel weer een stijging zien. De gemiddelde prijs voor een koopwoning lag met 239.605 euro ruim 2,5 procent hoger. In november kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 233.663 euro.