Nieuws

  Hieronder treft u een overzicht van al ons eerder geplaatste nieuws.

  Rabo ziet herstel woningmarkt

  Rabo ziet herstel woningmarkt

  Datum: 17-02-2010, Bron: PropertyNL

  UTRECHT - Met de voorzichtige opleving van de economie lijkt ook de Nederlandse woningmarkt uit het dal te klimmen. Na een forse daling van het aantal transacties in het afgelopen jaar is recent weer sprake van een kleine toename. Dit jaar zal het aantal transacties verder oplopen. Ook op de hypotheekmarkt is een omslag waar te nemen. Dat staat in het meest recente Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank dat dinsdag is verschenen.

  De huizenprijzen stabiliseren momenteel. Voor de tweede helft van 2010 voorziet de Rabobank een lichte prijsstijging. Desondanks zal de gemiddelde huizenprijs over heel 2010 nog licht lager uitvallen dan in 2009. Dit is het gevolg van de daling van het prijsniveau in de loop van 2009. 
  De negatieve ontwikkeling waar de woningmarkt in 2009 last van had, lijkt doorbroken. Hoewel de transactieaantallen dit jaar verder zullen oplopen, zal het niveau van voor de kredietcrisis nog niet worden bereikt. Ook het prijsniveau van het derde kwartaal van 2008 zal voorlopig niet worden gehaald. Op grond van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) van CBS/Kadaster zijn de huizenprijzen sindsdien cumulatief met 6% gedaald.
  De gevolgen van de kredietcrisis zijn goed voelbaar op de hypothekenmarkt, maar ook hier is een omslag waar te nemen. In 2009 is de markt met bijna een derde gekrompen (in verstrekte hypotheekbedragen). Alle marktpartijen verkochten minder hypotheken dan voor de kredietcrisis, maar niet iedereen werd even hard geraakt. Buitenlandse aanbieders kregen het zwaar te verduren en zagen hun gezamenlijke marktaandeel dalen van 7 á 8% tot minder dan 1%. Marktleider Rabobank heeft haar marktaandeel uitgebreid en verstrekt nu 30% van de hypotheken. In 2010 zal de hypothekenmarkt naar verwachting weer wat groeien.