Nieuws

  Hieronder treft u een overzicht van al ons eerder geplaatste nieuws.

  Kabinet gaat woningmarkt stimuleren

  Kabinet gaat woningmarkt stimuleren

  datum: 31-08-2010 Bron: MinFin
  Jan Kees de Jager maakt een aantal maatregelen bekend om woningmarkt te stimuleren
  Het kabinet heeft bekendgemaakt dat het een aantal maatregelen gaat nemen om de woningmarkt een impuls te geven. [“De huizenprijzen lijken inmiddels redelijk stabiel en de verkoopcijfers stijgen voorzichtig, maar het herstel is broos. De woningmarkt lijdt nog steeds onder de gevolgen van de kredietcrisis. Met dit pakket aan maatregelen willen we de woningmarkt en daarmee ook de bouwsector een extra impuls geven“], aldus minister van Financiën Jan Kees De Jager. De belangrijkste maatregelen worden hieronder op een rij gezet:

  - het btw-tarief voor bijvoorbeeld een verbouwing of herstelwerkzaamheden aan het dak tijdelijk omlaag van 19% naar 6%. Dit geldt voor het arbeidsloon, niet voor materialen.
  - De verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt met een jaar verlengt.
  - De periode waarin mensen met dubbele hypotheeklasten (nieuw huis gekocht, oude woning nog niet verkocht) voor beide huizen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek gaat voor alle situaties tijdelijk van twee naar drie jaar.
  -De regeling waarbij mensen na een verhuurperiode weer recht hebben op hypotheekrenteaftrek wordt met één jaar verlengd en loopt nu tot eind 2012.
  -Als in 2011 een woning wordt gekocht en datzelfde huis binnen een jaar wordt doorverkocht dan is bij de tweede verkoop alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de eventuele winst. Dit is een uitbreiding van de termijn, op dit moment geldt de vrijstelling als een woning binnen een half jaar wordt doorverkocht.
  De belastingmaatregelen om de woningmarkt te stimuleren zijn onderdeel van het Belastingplan 2011, dat op Prinsjesdag tegelijk met de Miljoenennota wordt gepresenteerd. Vanwege het belang voor de woningmarkt worden deze plannen nu al aangekondigd.