Nieuws

  Hieronder treft u een overzicht van al ons eerder geplaatste nieuws.

  Invoering nieuw energielabel half jaar uitgesteld

  Invoering nieuw energielabel half jaar uitgesteld

  De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en voor het nieuwe energielabel worden per 1 januari 2021 ingevoerd in plaats van per juli 2020. Dat schrijft minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.

  Deze nieuwe eisen zorgen voor betere energieprestaties van nieuwe gebouwen.

  Om de BENG-eisen te kunnen berekenen, is software nodig. Deze rekensoftware wordt door de markt ontwikkeld. Ondanks het harde werken van de partijen was de software eind 2019 nog niet gereed. Dit komt vooral door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800.

  Minister stemt in met verzoek bouwsector
  Neprom, NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes, IVBN en BNA hebben daarom gevraagd om de BENG-eisen per 1 januari 2021 in te laten gaan in plaats van 1 juli 2020. Omdat zorgvuldigheid voorop staat bij de invoering en om de partijen voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe regels, heeft minister Knops hiermee ingestemd.

  Energieprestatie
  Omdat dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware nodig is om het nieuwe energielabel te kunnen berekenen, wordt die ook per 1 januari 2021 ingevoerd. Het nieuwe energielabel wordt gebaseerd op het primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar en geeft een genuanceerder beeld van de energieprestatie van een woning of gebouw.

  Het huidige energielabel telt zeven categorie├źn: A tot en met G. Aan de energiezuinige kant komen daar vier labels bij: A+, A++, A+++ en A++++.